Μάθε για το rescEU

rescEU-KeyVisuals-A3-EL-5

Κάντε Δωρεά στην Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Επικοινωνία


Επικοινωνήστε μαζί μας

« This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. »


25/02/2011

Κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή απο τους Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. κ.κ. Πλέυρη & Γεωργιάδη αναφορικά με καθυστέρηση νομοσχεδίου για τους Εθελοντές Πυροσβέστες


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

ΘΕΜΑ: Εθελοντές Πυροσβέστες

 

Στις 19 Μαΐου 2010 ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας σε συνέντευξη τύπου με τίτλο «ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» ανέφερε επί λέξει:

«Μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση του εθελοντικού θεσμού στον τομέα της πυρασφάλειας/πυροπροστασίας αφορά στην αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που διέπει τον θεσμό των Εθελοντών Πυροσβεστών (Νόμος 1951/1991, Π.Δ. 32/1992). Οι εθελοντές πυροσβέστες αποτελούν περίπου το 15% της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος, εντάσσονται πλήρως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του και διατηρούν μαζί του μια διαρκή σχέση αφού υποχρεούνται να παρέχουν συγκεκριμένο αριθμό προγραμματισμένων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του έτους. Το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο θα ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο μας, έχει τον τίτλο «Αναβάθμιση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών» και έχει ως σκοπό την ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη αλλά και την εξασφάλιση μεγαλύτερης εμπλοκής και συνεισφοράς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και, κυρίως, του δάσους απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών».

Σήμερα, εννέα μήνες μετά, το παραπάνω σχέδιο νόμου, παρά το γεγονός ότι ήταν «μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες» του αρμόδιου Υπουργείου, παραμένει ακόμα στα χαρτιά, δηλαδή δεν έχει συντελεσθεί καμία απολύτως εξέλιξη, και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του συλλογικού συνδικαλιστικού οργάνου των εθελοντών πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, να διακριβώσει σε τι οφείλεται το κώλυμα που εμποδίζει την πρόοδο αυτής, δεν έχει λάβει καμία βάσιμη, ειλικρινή και αξιόπιστη σχετική απάντηση. Εννέα μήνες μετά και ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες προκαταρκτικές εργασίες για την προετοιμασία της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, είναι πλέον εμφανής ο κίνδυνος να χαθεί άλλος ένας αγώνας για την προστασία της χώρας από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές με απρόβλεπτα φυσικά αποτελέσματα.

Συνεπώς ερωτάσθε,

Α) Είναι στις προθέσεις σας και πότε, να προχωρήσει η ψήφιση του παραπάνω σχεδίου νόμου στη Βουλή;

Β) Θα δεχτείτε επιτέλους και πότε σε συνάντηση τους εκπρόσωπους των εθελοντών πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, με σκοπό να εκθέσουν τα λειτουργικά και υπηρεσιακά προβλήματα του θεσμού;

 

Αθήνα 25.02.2011
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών

Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών

Εύρεση

Ακολουθήστε μας στο...


Facebook

twitter

YouTube

Γίνε Μέλος στην Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Gine melos
QR Code for JotForm form


Τηλ. Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - 199 Σε Περίπτωση Πυρκαγιάς
Καλέστε 199

FireMag