Μάθε για το rescEU

rescEU-KeyVisuals-A3-EL-5

Κάντε Δωρεά στην Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Επικοινωνία


Επικοινωνήστε μαζί μας

« This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. »


Ποιός είναι ο Εθελοντής Πυροσβέστης;


O θεσμός του «Εθελοντή Πυροσβέστη» καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1991 με τις διατάξεις του Ν.1951/91 και του Π.Δ.32/92, με κύρια και ουσιαστική αναφορά στη δυνατότητα των πολιτών να προσφέρουν εθελοντική (άμισθη) εργασία στον τομέα της Πυρόσβεσης - Διάσωσης αποκλειστικά και μόνο μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.


Οι Εθελοντές Πυροσβέστες, για να αποκτήσουν την ιδιότητα, εκπαιδεύονται σε αντικείμενα πυρόσβεσης - διάσωσης από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια αναλαμβάνουν καθήκοντα στις Επαγγελματικές και Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Σταθμούς ή Κλιμάκια) του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας ανά την επικράτεια. Οι ανωτέρω Πυροσβέστες θεωρούνται και λαμβάνονται θεσμικά, λειτουργικά και επιχειρησιακά ως άμισθο πυροσβεστικό προσωπικό.


Οι Εθελοντές Πυροσβέστες εντάσσονται κανονικά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, εκτελούν υποχρεωτικά τουλάχιστον τρεις 8ωρες βάρδιες ανά μήνα, καθόλη τη διάρκεια του έτους, και μαζί με τους έμμισθους πυροσβέστες επιχειρούν σε όλα τα συμβάντα είτε πρόκειται για αστικές και δασικές πυρκαγιές, είτε για παροχή βοηθείας σε τροχαία ατυχήματα, σε πλημμύρες, σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες κ.α.


Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι είναι οι μοναδικοί επίσημα αναγνωρισμένοι και πιστοποιημένοι, σύμφωνα με τα ισχύοντα, εθελοντές στον τομέα της Πυρόσβεσης – Διάσωσης, είναι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου το οποίο χορηγείται από το Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να αποδεικνύεται η ιδιότητα τους, είναι ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος και υπάγονται στις διατάξεις περί αστικής ευθύνης, όπως ισχύει και για το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Σήμερα η δύναμη των Εθελοντών Πυροσβεστών ανέρχεται περίπου στους 1800 σε όλη την Ελλάδα.


Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα, προχώρησε στην αναβάθμιση και θωράκιση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη μέσω του Νόμου 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών κόμματων της Βουλής. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην παρ. 6 του άρθρου 15 αναφέρεται επί λέξει: «Ο όρος «εθελοντής πυροσβέστης» χαρακτηρίζει κατ' αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντι­κά υπηρεσίες στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Εύρεση

Ακολουθήστε μας στο...


Facebook

twitter

YouTube

Γίνε Μέλος στην Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Gine melos
QR Code for JotForm form


Τηλ. Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - 199 Σε Περίπτωση Πυρκαγιάς
Καλέστε 199

FireMag