Η πρώτη μέριμνα του Αριστοτέλη Ωνάση, η πρώτη «επικουρία» που προέβλεπε στη διαθήκη του ήταν η «νοσηλευτική». Αυτή η λέξη, αυτή η οδηγία αποτέλεσε και τον οδηγό για το πρώτο από τα μεγάλα έργα που θα παρέδιδε μετέπειτα το Ίδρυμα Ωνάση στην ελληνική κοινωνία: το ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΩΚΚ), ένα καρδιοχειρουργικό κέντρο για όλους τους Έλληνες. Ένα νοσοκομείο –δωρεά στο Δημόσιο– που ανακούφισε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι μέχρι τότε εξαναγκάζονταν σε ατέλειωτα και δαπανηρά ταξίδια στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσουν είτε μια εγχείρηση είτε –ακόμη και μόνο– μια μετεγχειρητική εξέταση καρδιάς. Το πρώτο πιστοποιημένο νοσοκομείο στην Ελλάδα για την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υγείας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς, της καρδιοχειρουργικής και της καρδιολογίας ενηλίκων και παιδιών θεμελίωνε ένα δώρο ζωής, το οποίο θα μεταφραζόταν τα επόμενα χρόνια σε πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέψεις και δεκάδες χιλιάδες εγχειρήσεις. Ήταν το πρώτο μεγάλο δημιούργημα που γεννήθηκε μέσα από το οραματικό σχέδιο του Αριστοτέλη Ωνάση, το οποίο εμπνεύστηκε κοιτάζοντας στο μέλλον.
Οι εργασίες ανέγερσης του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1987 και ολοκληρώθηκαν μετά από 5 χρόνια. Το ΩΚΚ χτίστηκε σε ιδιόκτητη έκταση οχτώ στρεμμάτων, επί της Λεωφόρου Συγγρού, με την επίβλεψη του Ιδρύματος. Το έργο κόστισε –σε ιστορικές τιμές– πάνω από $75.000.000. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε 150.000.000 €, σε σημερινές τιμές. Στις 6 Οκτωβρίου 1992, μετά την ολοκλήρωσή του, το ΩΚΚ δωρίσθηκε, πλήρως εξοπλισμένο, στο ελληνικό Δημόσιο. Από τότε λειτουργεί με την αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Κράτους. Μέχρι και σήμερα, το ΩΚΚ υπηρετεί με συνέπεια τη βελτίωση και την αποκατάσταση της υγείας των καρδιοπαθών στην Ελλάδα, τη μέριμνα για τον ασθενή, την κοινωνική προσφορά και την καινοτομία.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΣΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ Π.Ε.Ε.Π.Σ.
Τον Νοέμβριο του 2021 το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο προχώρησε στην υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου, χωρίς κόστος, για τα μέλη της Π.Ε.Ε.Π.Σ. Σύμφωνα με έρευνες, το 50% των θανάτων πυροσβεστών που σημειώνονται εν ώρα υπηρεσίας οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή, απόρροια καρδιακών νόσων που αρκετές φορές δεν έχουν εντοπιστεί έγκαιρα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό πυροσβεστών μέχρι το τέλος του υπηρεσιακού τους βίου έχουν αναπτύξει διάφορες μόνιμες καρδιακές νόσους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του ΩΚΚ πατήστε ΕΔΩ