Δημήτριος Ζέρβας

Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος


O Δημήτριος Ζέρβας γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, ζει στο Χαλάνδρι Αττικής και κατάγεται από το Δίστρατο Άρτας.
Είναι Απόφοιτος Γενικού Λυκείου, Πτυχιούχος ΤΕΣ Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων, Πτυχιούχος Β’ Κύκλου ΤΕΕ Ηλεκτρολόγων Βιομηχανικών Αυτοματισμών & Εγκαταστάσεων και απόφοιτος Δημόσιου ΙΕΚ της ειδικότητας Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών. Υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς (Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών) ως Οδηγός/Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών στο Κ.Ε.Ε.Μ.(Σπάρτη) και Οδηγός στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει εργαστεί ως Τεχνικός Ανελκυστήρων, Συμβασιούχος Πυροσβέστης (Οδηγός και Μάχιμος), Οδηγός Φορτηγών και Οδηγός Αστικών Λεωφορείων. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 υπηρετεί στο ΕΚΑΒ ως πλήρωμα ασθενοφόρου.
Το Νοέμβριο του 2000 κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα ως Εθελοντής Πυροσβέστης, τον Δεκέμβριο του 2006 προάγεται στο βαθμό του Εθελοντή Αρχιπυροσβέστη και τον Φεβρουάριο του 2016 προάγεται στον βαθμό του Εθελοντή Πυρονόμου. Έχει υπηρετήσει στον 4ο ΠΣ Αθηνών, στον 1ο ΠΣ Αθηνών, στον 12ο ΠΣ Αθηνών, ενω σήμερα υπηρετεί στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης. Το Νοέμβριο του 2011 καθώς και τον Οκτώβριο του 2013, ολοκλήρωσε με επιτυχία προγράμματα ειδικευμένης εκπαίδευσης πυροσβεστών στις Η.Π.Α. και του απονεμήθηκαν τα αντίστοιχα πτυχία της σχολής, συμπεριλαμβανομένης πιστοποίησης εκπαίδευσης εκπαιδευτών σε κτήριο ζωντανής καύσης σύμφωνα με το πρότυπο NFPA 1403. Έχει παρακολουθήσει με επιτυχία στην Ακαδημία Δασοπυρόσβεσης και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Νέας Υόρκης σειρά προγραμμάτων ειδικευμένης εκπαίδευσης σε θέματα Δασοπυρόσβεσης όπως:
– “Προχωρημένη Δασοπυρόσβεση για μέλη πεζοπόρων τμημάτων”(Firefighter Type 1),
– “Επικεφαλής πεζοπόρου τμήματος Δασοπυρόσβεσης”(Crew Boss),
– “Τακτικές Πυρόσβεσης με χρήση ελεγχόμενων Πυρκαγιών” (Firing Operations),
– “Επιχειρήσεις Δασοπυρόσβεσης σε Δασικές/Αστικές Ζώνες” (Fire Operations in Wildland/Utban Interface) και του έχουν απονεμηθεί τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στη Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS-AED) καθώς και ΙLS & ALS Provider από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Από το 2012 έως σήμερα συμμετέχει ως εθελοντής εκπαιδευτής BLS-AED στις εκπαιδευτικές ομάδες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας ενώ την περίοδο 2014-2015 συμμετέχει και ως εκπαιδευτής στα σεμινάρια του ΕΚΑΒ για τον γενικό πληθυσμό σε θέματα πρώτων βοηθειών. Τον Δεκέμβριο του 2019 αναβαθμίζεται στην θέση του Διευθυντή πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων BLS-AED του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης. Τέλος, έχει παρακολουθήσει στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης πιστοποιημένα 5ήμερα σεμινάρια στους τομείς:
– “Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών”,
– “Βασικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας”,
– “Σχεδιασμός Δράσεων Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο”,
– “Δράσεις Βραχείας Αποκατάστασης μετά απο Φυσικές Καταστροφές σε Ο.Τ.Α.”
– “Διαχείρηση Ανθρώπινου Δυναμικού στις Υπηρεσίες Υγείας”
Έχει τιμηθεί από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος με απονομή υλικής αμοιβής για την συμμετοχή του στην κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο του 2007 ενώ το Νοέμβριο του 2013 τιμάται από την Γερουσία της Πολιτείας του Rhode Island των ΗΠΑ και την AHEPA στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής Ελλήνων εθελοντών πυροσβεστών.
Το 2001 συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στη σύσταση της Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής, το 2005 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας και το 2007 Πρόεδρος. Το 2008 συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος και το Μάρτιο του 2009 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Το 2012 & το 2016 επανεκλέγεται στην θέση του Γενικού Γραμματέα ενώ το 2019 επανεκλέγεται στην θέση του Αντιπροέδρου της Ένωσης.
Τέλος, έχει διατελέσει Έφορος Δημοσίων Σχέσων της Αθλητικής Ένωσης Πυροσβεστών Ελλάδας από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2013 καθώς επίσης και Μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αθηνών από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Μάϊο του 2016.

Τηλ. 694 529 1080