COVID-19 – Ετοιμότητα Εθελοντών Πυροσβεστών

Αρ. πρωτ. 978
Αθήνα, 10-04-2020

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,


Με αφορμή ερωτήματα που δεχόμαστε από συναδέλφους σχετικά με την υπ. Αριθμ. Πρωτ. 15848 AΠΟΦΑΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ Π.Σ., με θέμα «Λειτουργία Πυροσβεστικού Σώματος – Κατεπείγοντα μέτρα λόγω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ της COVID- 19», η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «1. Η προγραμματισμένη εκτέλεση υπηρεσίας από Εθελοντές του Π.Σ., θα πραγματοποιείται κατ’ οίκον (σε κατάσταση ετοιμότητας) και θα λογίζεται ως πραγματικός χρόνος παροχής εθελοντικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα προκαθορισμένα ωράρια του Π.Σ. ή της Π.Υ.» και «2. Η λειτουργία των Εθελοντικών Σταθμών και Κλιμακίων, θα πραγματοποιείται κατ’ αντιστοιχία με αυτά που θα ισχύσουν για τους επαγγελματικούς Π.Σ. και Π.Υ. της Χώρας», θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω.
Εδώ και αρκετό διάστημα, παγκόσμια βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με πολλές χιλιάδες θανάτους συνάνθρωπων μας και περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα που νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Το γεγονός αυτό από μόνο του επέβαλε την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας όλων των συναδέλφων (Επαγγελματιών και Εθελοντών) που υπηρετούν στο Π.Σ.
Με την ανωτέρω απόφαση λοιπόν, πέρα από τα γνωστά μέτρα που αφορούν στους επαγγελματίες πυροσβέστες, αποφασίσθηκε οι εθελοντές πυροσβέστες που υπηρετούν στους Επαγγελματικούς Σταθμούς, να εκτελούν τις προγραμματισμένες Υπηρεσίες τους από το σπίτι. Ουσιαστικά να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε εάν κληθούν από την Υπηρεσία τους, να την επανδρώσουν με ασφάλεια και έτσι να μπορεί να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Σώματος. Αυτή λοιπόν η απόφαση θεωρούμε πως βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση και με δεδομένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πανδημικής αυτής νόσου, συμβάλλει στην ορθή διαχείριση των δυνάμεων του Π.Σ.
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο, ότι χιλιάδες πυροσβέστες σε όλο τον κόσμο νόσησαν από τον φονικό αυτόν ιό, έχει ξεχωριστή σημασία να υπάρχει σε ετοιμότητα προσωπικό που να μπορεί να καλύψει ανάγκες στελέχωσης των Π.Σ., αν τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά και πέρα από τους σχεδιασμούς που η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ έχουν κάνει.
Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως πάνω από όλα προέχει η υγεία η δική μας και των οικογενειών μας και πως με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να τις θέσουμε στον παραμικρό κίνδυνο, αψηφώντας τις όποιες συνέπειες.
Τέλος, όσον αφορά στις Εθελοντικές Υπηρεσίες και την απόφαση του Αρχηγείου Π.Σ. για την λειτουργία τους κατ’ αντιστοιχία με τα ισχύοντα για τις Επαγγελματικές Υπηρεσίες, πρέπει να διευκρινιστεί πως λόγω του γεγονότος της αποκλειστικής ή της κατά το πλείστο στελέχωσης αυτών των Υπηρεσιών από εθελοντές πυροσβέστες, όλοι αντιλαμβανόμαστε πως με κάθε άλλη πρόβλεψη λειτουργίας τους, οι Υπηρεσίες αυτές θα παρέμεναν μη επανδρωμένες, άρα κλειστές και οι περιοχές ευθύνης τους θα έμεναν ουσιαστικά χωρίς κάλυψη, πράγμα που δεν είναι προφανώς δυνατόν.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Με περίσσια υπομονή και την απαιτούμενη προσοχή θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτή την κρίση με μόνο στόχο να δώσουμε ΟΛΟΙ το παρόν στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες στη χώρα και τους πολίτες και αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πως η ιδέα του Εθελοντισμού είναι φωλιασμένη βαθιά μέσα στην ψυχή μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.


Για το Δ.Σ.


            Ο Πρόεδρος                                        Ο Γεν. Γραμματέας

 
Σεραφείμ Τσιουγκρής                                    Παύλος Κόκκος