Γνωρίστε την FW – Peers

FW- Peers

Η Ελβετική ομάδα παρέμβασης στη στήριξη πυροσβεστών μετά από τραυματικά γεγονότα

της Υπεύθυνης Διεθνών Σχέσεων της ΠΕΕΠΣ, Εθελόντριας Αρχιπυροσβέστριας Μπίτρα Μαρία

Οι πυροσβέστες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις που απαιτούν ψυχικό σθένος, ευστροφία, εμπειρία και θάρρος. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν συναισθηματική εξάντληση και έχουν το κόστος τους στην ψυχική υγεία του πυροσβεστικού προσωπικού.

Στην κεντρική Ελβετία, στα καντόνια Luzern, Nidwalden, Obwalden, Uri, Schwyz και Zug, η ομάδα FW-Peers βρίσκεται παρούσα για να στηρίξει, όπως αναφέρει η ονομασία της (FW- Feuerwehr= Πυροσβεστική, Peers=συνάδελφοι, ομοϊδεάτες), τους συναδέλφους τους πυροσβέστες. Η FW-Peers  είναι μια ομάδα πυροσβεστών, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε συναδέλφους μετά από περιστατικά με σοβαρά τραυματισμένα ή νεκρά θύματα, ειδικά όταν τα θύματα είναι παιδιά ή άλλοι πυροσβέστες.

Έπειτα από απειλητικά για τη ζωή ή σοκαριστικά περιστατικά, οι πυροσβέστες χρειάζονται να έχουν μια συναισθηματική αποσυμπίεση, όπως αναφέρει ο Thomas  Lang, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ι της πόλης της Λουκέρνης στην Ελβετία, και επικεφαλής της FW-Peers. Ο Διοικητής Lang, θεολόγος και εθελοντής αξιωματικός, επικεφαλής 83 πυροσβεστών, τονίζει ότι οι πυροσβέστες, ακριβώς όπως όταν επιστρέφουν από συμβάν πρέπει να φροντίσουν και να καθαρίσουν τον εξοπλισμό τους, έτσι πρέπει να φροντίσουν και για τον ψυχισμό τους έπειτα από ένα στρεσογόνο περιστατικό.

Μετά από παρόμοια συμβάντα, ο Διοικητής ή προσωπικό του σταθμού ή ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του καντονιού μπορεί να αιτηθεί την άμεση επίσκεψη της ομάδας με στόχο την αποσυμπίεση των πυροσβεστών που έχουν εμπλακεί στο τραυματικό περιστατικό. Η παρέμβαση αυτή ονομάζεται Critical Incident Stress Management (CISM)– Διαχείριση Άγχους σε Επείγον Περιστατικό και αφορά τραυματικά για τους πυροσβέστες περιστατικά. Με την άφιξη της ομάδας, η παρουσία όλης της βάρδιας δεν είναι υποχρεωτική. Παρ’όλα αυτά, το πυροσβεστικό προσωπικό γνωρίζει πως πρόκειται για μια εμπιστευτική και εκπαιδευτική διαδικασία και πως η ομάδα βρίσκεται εκεί για να τους ακούσει και να παράσχει την στήριξή της, με επιπλέον προγραμματισμένες συναντήσεις αν χρειαστεί. Έπειτα από οκτώ εβδομάδες,  η FW-Peers θα κάνει την τελευταία παρέμβαση, όπου θα κριθεί αν απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη, στην οποία περίπτωση θα κληθεί ψυχολόγος.

Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας ομάδας στήριξης ήρθε πριν περίπου 24 χρόνια, όταν το 1999 οι πυροσβεστικοί σταθμοί της Λουκέρνης βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο σοκαριστικά περιστατικά που αφορούσαν τον θάνατο ενός παιδιού και δύο σοβαρά τραυματίες. Οι εικόνες που αντιμετώπισαν στα περιστατικά και οι τραυματικές αυτές εμπειρίες στο σύνολό τους είχαν βαρύ αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των πυροσβεστών, με αποτέλεσμα η ανάγκη για μια ομάδα στήριξης να μεγαλώνει, οδηγώντας στην ίδρυση της FW-Peers.

Κατά τη διάρκεια των εικοσιτεσσάρων ετών, το πρόγραμμα έχει λάβει την επιδοκιμασία και στήριξη των πυροσβεστών στις περιοχές όπου εφαρμόζεται, με τους τελευταίους να έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τον βαθμό της στήριξης που έχουν λάβει από τις επισκέψεις της ομάδας όταν αυτό χρειάστηκε.

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει μέρος της ομάδας FW-Peers είναι να είναι κανείς πυροσβέστης. Με αυτό τον τρόπο, οι πυροσβέστριες και πυροσβέστες που αιτούνται την στήριξη της συγκεκριμένης ομάδας αισθάνονται ότι τους ακούνε άτομα με κατανόηση, μιας και στηρίζονται από άτομα που είναι και εκείνα πυροσβέστες. Η ομάδα έχει τρεις συναντήσεις τον χρόνο για εκπαίδευση, για την ανανέωση και των εμπλουτισμό της γνώσης τους, εκπαιδευόμενοι σε τεχνικές εναλλαγής ρόλων.

Στους πυροσβεστικούς σταθμούς της Λουκέρνης, υπηρετούν 285 πυροσβέστες και πυροσβέστριες, από τους οποίους οι 250 είναι εθελοντές και οι 35 είναι μόνιμοι. Η ομάδα FW-Peers αποτελείται από 15 πυροσβέστες, από τους οποίους οι 12 είναι εθελοντές και οι 3 είναι μόνιμοι.

Ευχαριστούμε τον Διοικητή  της Kompanie I της πόλης της Λουκέρνης και Επικεφαλής της ομάδας FW-Peers Thomas Lang για την παροχή των πληροφοριών και την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.