Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.3 δισεκατομμυρίων, μέσω 5.100 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 135 χώρες ανά τον κόσμο.

Το Ίδρυμα πραγματοποιεί τακτικά πλήθος δωρεών στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ορισμένες από τις πιο σημαντικές δωρεές περιλαμβάνουν:

Τις Πρωτοβουλίες Δωρεές Ενάντια στην Κρίση & Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων συνολικού ύψους $380 εκατομμυρίων, με σκοπό να συμβάλει στην άμεση ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας από τις συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης

Tον Σεπτέμβριο του 2017, το ΙΣΝ ανακοίνωσε σειρά νέων δωρεών, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της υγείας στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα $500 εκατομμύρια. Από το 1996, άλλωστε, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των $145 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα. Η νέα Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε όλη την επικράτεια, οι οποίες σχεδιάζονται από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις. Στις 21 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΙΣΝ αναφορικά με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το συνολικό κόστος δημιουργίας του έργου ξεπέρασε τα $860 εκατομμύρια. Το ΚΠΙΣΝ, σχεδιασμένο επίσης από τον Renzo Piano και το RPBW, περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το έργο παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Μετά την παράδοση, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους $53 εκατομμυρίων. Οι δωρεές στηρίζουν τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ, καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το κοινό, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι δωρεάν. Η είσοδος σε ορισμένες εκδηλώσεις γίνεται έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου, με στόχο την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας του ΚΠΙΣΝ.

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές δωρεές στο εξωτερικό περιλαμβάνουν τις παρακάτω:

Δωρεά ύψους $150 εκατομμυρίων για τη δημιουργία του Stavros Niarchos Foundation Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU), στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. 

Δωρεά ύψους $75 εκατομμυρίων, προς το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, έναν διεθνούς φήμης ακαδημαϊκό και ιατρικό ερευνητικό οργανισμό, για τη δημιουργία μιας νέας, διευρυμένης πανεπιστημιούπολης, του Stavros Niarchos Foundation-David Rockefeller River Campus (SNF-DR).

Δωρεά, ύψους $55 εκατομμυρίων, προς τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, για την πλήρη ανακαίνιση του κεντρικού δανειστικού παραρτήματός της στο Μανχάταν καθώς και για τη δημιουργία καταπιστεύματος (endowment), με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων προγραμμάτων της. Η βιβλιοθήκη άνοιξε ξανά τις πόρτες της για το κοινό τον Ιούνιο του 2021, με την επωνυμία, Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL).

Δωρεά συνολικού ύψους $100 εκατομμυρίων στο πλαίσιο Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19. 

Το IΣΝ έχει τιμηθεί για το έργο του από πλήθος οργανισμών. Διαβάστε περισσότερα για τα βραβεία του ΙΣΝ.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΣΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Το 2018 μέσω της δωρεάς προς το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους 25 εκ. ευρώ περίπου για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, συμπεριλήφθηκε και η προμήθεια 2.000 σετ (στολή σταθμού, κράνος και άρβυλα δασοπυρόσβεσης) για τους Εθελοντές Πυροσβέστες

Για  περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τις δράσεις του, πατήστε ΕΔΩ