Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το κοινωφελές πολιτιστικό Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, συστάθηκε την άνοιξη του 2007 με Προεδρικό Διάταγμα, και τις υπογραφές των Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας, Ναυτιλίας και Οικονομίας (ΦΕΚ 606/24.4.2007). Ιδρυτές του ο Πάνος Λασκαρίδης και η αξέχαστη Μαριλένα Λασκαρίδη.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικώς και ιδιαίτερα των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας, καθώς και η λειτουργία βιβλιοθήκης με την επωνυμία «Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδη».

Ως ενεργός και ζωντανός πολιτιστικός, εκπαιδευτικός οργανισμός, οργανώνει και εκτελεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, κυρίως όμως στη μαθητική, σπουδαστική και εκπαιδευτική κοινότητα, στα δε εκπαιδευτικά του προγράμματα συμμετέχουν περισσότερα από 30.000 παιδιά κάθε χρόνο.

Παράλληλα το Ίδρυμα οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο σειρά από εκδηλώσεις, ομιλίες, ημερίδες και συνέδρια σε πολλούς τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού γενικότερα, που παρουσιάζονται από τους αριστείς της Ακαδημαϊκής και Πανεπιστημιακής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από μέλη της οικογένειας Π. Λασκαρίδη. Ύστερα από την αδόκητη απώλεια της Μαριλένας Λασκαρίδη τον Αύγουστο του 2015, το Ίδρυμα διευθύνεται από την κόρη της, Κατερίνα. Το έργο του συντονίζεται και εγκρίνεται από επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από Πανεπιστημιακούς και Ακαδημαϊκούς δασκάλους με Πρόεδρο τον Ακαδημαϊκό και Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge, κ. Αθανάσιο Φωκά.

Το Ίδρυμα αναλαμβάνει ευρύτερες πρωτοβουλίες για τη διάσωση και διατήρηση της Ναυτικής μας ιστορίας και κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πλήρης αναπαλαίωση των πετρόκτιστων φάρων του Ακρωτηρίου Ταινάρου, του Ακρωτηρίου Μαλέα και της Ντάνας Πόρου, ενώ διαθέτει σημαντική ναυτική συλλογή και τη μεγαλύτερη εκτός της Αγγλίας συλλογή αντικειμένων του λόρδου Horatio Nelson.

Το Ίδρυμα στεγάζεται σε δύο αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτήρια στον Πειραιά, στην οδό Πραξιτέλους 169 και 2ας Μεραρχίας 36 και σε ένα επταόροφο νέο κτήριο στην οδό Κουντουριώτου 173. Και τα τρία κτήρια βρίσκονται σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους, στον λιμένα Ζέας, στον Πειραιά. Προσφάτως, το Ίδρυμα επεκτάθηκε στο ιστορικό κτήριο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Αρρένων, το οποίο ιδρύθηκε το 1874 από την Ελένη Ζαννή, χήρα του ευεργέτη Νικήτα Τζάννε ή Ζαννή. Το εμβληματικό για τον Πειραιά αρχιτεκτόνημα βρίσκεται επί της οδού Ευαγγελιστρίας & Νοταρά και μέρος αυτού θα στεγάσει συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, η οποία αυτή τη στιγμή θησαυρίζει περί τους 450.000 τόμους και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες προσκτήσεις.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΣΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Τον Αύγουστο του 2021, μετά το ξέσπασμα των μεγάλων πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προσέφερε στην Π.Ε.Ε.Π.Σ. έναν σημαντικό αριθμό Μασκών Πυρόσβεσης με φίλτρα για την αναπνευστική προστασία των εθελοντών πυροσβεστών – μελών της κατά την εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη πατήστε ΕΔΩ.