Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης & Βικτώριας

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης & Βικτώριας (ΕΟΚΜΒ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και θεωρείται ως η κορυφαία ελληνική οργάνωση στη Μελβούρνη. Ιδρύθηκε το 1897 από μερικούς από τους πρώτους Έλληνες της Μελβούρνης και είναι η παλαιότερη ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία και η δεύτερη αρχαιότερη ελληνική οργάνωση της διασποράς, μετά την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.

Βασικοί πρωταγωνιστές της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής περιόδου ήταν ο Αλέξανδρος Β. Μανιάκης (Ζάκυνθο), ο Γρηγόριος Π. Ματορέκος (Σπέτσες) και ο Αντώνιος ΙΙ Λεκατσάς (Ιθάκη), οι οποίοι οραματίστηκαν να δημιουργήσουν μια οργάνωση με δημοκρατική δομή, που θα εξυπηρετεί τις θρησκευτικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών της.

Για σχεδόν 120 χρόνια η ΕΟΚΜΒ υπήρξε και συνεχίζει να είναι υποστηρικτής της πολιτιστικής πολυμορφίας με την προώθηση της πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού μας στους κατοίκους της Βικτώριας. Η ποικιλόμορφη και πλούσια ιστορία του οργανισμού αποτελεί μαρτυρία του πολυπολιτισμικού μωσαϊκού της Μελβούρνης.

Σήμερα η Κοινότητά μας έχει πάνω από 5.000 μέλη, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη σε αριθμό μελών ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία. Στο πνεύμα των ιδρυτικών μελών της, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να συνδέσει τα μέλη της με όλα τα θέματα που αφορούν τους Ελληνοαυστραλούς της Μελβούρνης και να εξασφαλίσει ότι θα τους παρέχει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΣΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής το 2018 η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης & Βικτώριας στο πλαίσιο δράσεων της για την στήριξη κοινωφελών φορέων της περιοχής που πλήγηκαν, προχώρησε και στη σημαντική οικονομική ενίσχυση της Π.Ε.Ε.Π.Σ. με το ποσό των 20.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 12.000 €) για την στήριξη του έργου και των δράσεών της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και της δράσεις της Κοινότητας, δείτε εδώ.